Navigation Bar

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Chanel Part III


Είπαμε για το άρωμα, είπαμε για τα κομμάτια, είπαμε για τη φήμη. Δεν γίνεται να μην πούμε και για την γυναίκα που τα έκανε αυτά και που κατέχει μία θέση στη λίστα των Times με τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους του προηγούμενου αιώνα. Η πλέον μυθική Gabrielle ‘’Coco’’ Chanel, έφερε μία πραγματική επανάσταση στη γυναικεία μόδα της εποχής,της Belle Epoque. Πριν, οι γυναίκες ασφυκτιούσαν μέσα σε μακριά φορέματα με κορσέδες και τεράστια καπέλα με φτερά και λουλούδια. Έτσι αυτή δημιούργησε ρούχα εμπνευσμένα από τους άντρες που απέλευθέρωσαν τις κινήσεις τους. Παντελόνια, φούστες και φορέματα πιο κοντά και χωρίς κορσέδες, σακάκια, πουλόβερ, όλα σε απλές και ίσιες γραμμές. Ξέρατε πως και το μαυρισμένο δέρμα είναι μία από τις πρωτοπορίες της? Κι όμως, όταν θα λιάζεστε σαν τους αστερίες θυμηθείτε πως για πρώτα φορά  του δεκαετία του 1920 η Coco κάηκε άθελά της από τον ήλιο σε διακοπές, αλλά αυτό άρεσε τόσο πολύ στις φαν της που έγινε μόδα από όσους λαχταρούσαν μία ζωή όπως η δική της.
Όμως η σχεδιάστρια έζησε μία παιδική ηλικία σαν σε δραματική ταινία. Μπαμπάς μικροπωλητής και χωρίς μητέρα, αυτή και οι 2 αδερφές της μεγάλωσαν σε ορφανοτροφείο από καλόγριες σε ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα. Εκεί, η (ακόμα) Gabrielle έμαθε να ράβει και αγάπησε το μαύρο, το χρυσό και τα μπαρόκ. Πήρε το όνομα Coco από το τραγούδι που έλεγε μαζί με την αδερφή της στο καμπαρέ στο οποίο γνώρισε τον πλούσιο επιχειρηματία Etienne Balsain που αμέσως γοητεύτηκε από τον αγορίστικο και δυναμικό της χαρακτήρα.
·         1909:  Η Chanel ξεκίνησε την καριέρα της πωλώντας γυναικεία καπέλα στον πρώτο όροφο του διαμερίσματος του Etienne με πρώτες της πελάτισσες τις πλούσιες φίλες του ή τις ερωμένες φίλων του.
·         1910: Η Coco άνοιξε το πρώτο της μαγαζί καπέλων στην οδό Cambon 31 στο Παρίσι. Πως? Με την ενθάρρυνση (και τη χρηματοδότηση!) του Arthour ‘’Boy’’ Capel, της μοναδικής μεγάλης της αγάπης. Ο κόσμος της σύντομα κατέρρευσε όταν ο Boy σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό. Αν και δυστυχισμένη, συνέχισε. ‘’Είτε θα πεθάνω και εγώ, είτε θα συνεχίσω αυτό που ξεκινήσαμε μαζί.’’
Η ζωή της έγινε πάλι περιπετειώδης τη δεκαετία του ’20 όταν γνώρισε την ρωσίδα μοντέλο, μούσα και πιανίστα Misia Sert. Ταξίδεψε και έγινε φίλη με καλλιτέχνες όπως ο Picasso, ξεκίνησε να  φτιάχνει θεατρικά κουστούμια και να χρησιμοποιεί στα ρούχα της γούνες και βυζαντινά κοσμήματα. Όταν ερωτεύτηκε τον Άγλλο δούκα του Wesminster εμπνεύστηκε τα τουίντ, τα πλεκτά, τους μπερέδες και τα γιλέκα και έδωσε περαιτέρω διάσταση στα ρούχα της. Παρ’ όλα αυτά το ζευγάρι χώρισε γιατί άλλο? Επειδή αυτή αρνήθηκε να γίνει Δούκισσα. Ειδικά εκείνη την εποχή όπου άρχισε να γίνεται η αγάπη του Hollywood.
Οι 2 Παγκόσμιοι Πόλεμοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία της. Με τον Πρώτο οι άντρες αναγκάστηκαν να πολεμήσουν και οι γυναίκες να δουλέψουν, και ήταν τότε που η σχεδιάστρια είδε την ανάγκη για άνετα αλλά παράλληλα όμορφα ρούχα και άρχισε να χρησιμοποιεί το ύφασμα jersey. Το αποτέλεσμα? Πλέον όλοι ήξεραν το όνομά της! Επιχειρηματικό δαιμόνιο παιδί μου.  Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου, όμως, έκλεισε το κατάστημά της για να πάει στη Ελβετία και άφησε μόνο τα αρώματα και τα κοσμήματα προς πώληση. Ένα μυστικό? Φυλακίστηκε για συνεργασία με τους Ναζί. Ενδιαφέρουσα γυναίκα, αν μη τι άλλο!
·         1971:  Κυριακή, 10 Ιανουαρίου η θρυλική αυτή γυναίκα πεθαίνει και αφήνει πίσω της μία από τις μεγαλύτερες κληρονομιές στο χώρο της μόδας.
Φυσικά, η σχεδιάστρια δεν ήταν αυτό που λέμε ‘’εύκολος άνθρωπος’’. Πρέπει να ήταν μεγάλος μπελάς, αν σκεφτείς π.χ. πως το 1936, 4000 εργάτες της έκαναν απεργία. Η μεγαλύτερη απόδειξη περί αυτού είναι η ιστορία πίσω από τη διοίκηση των αρωμάτων Chanel που θυμίζει Game of Thrones (με λιγότερα όργια και αίμα, αλλά τελοσπάντων πιάνετε το νόημα) και επειδή είναι ένα τεράστιο θέμα δεν θα μπω σε λεπτομέρειες πέρα από αυτά που κάνουν εντύπωση. Για την Coco το πρόβλημα ξεκίνησε όταν αποφάσισε να ζητήσει χρηματοδότηση από τους αδερφούς Wertheimer (Pierre και Paul) το 1924 για να ανοίξει τα Parfums Chanel. Τα αδέρφια είπαν ναι αλλά η συμφωνία έριξε λίγο την Chanel μιάς και τα αδέρφια πήραν το 70%(!), ο συνέταιρος Theophile Bader(ένα φτωχαδάκι, είχε μόλις ανοίξει τα Galeries Lafayette) το 20% και αυτή το 10%. Προφανώς δεν ήταν ευχαριστημένη και συνέχεια έλεγε πως εκμεταλλεύονταν το ταλέντο της, και για πολλά χρόνια προσπαθούσε να αλλάξει τη συμφωνία. Το αποκορύφωμα της μανίας της ήρθε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που ‘’έδωσε’’ τα αδέρφια στους Ναζί αφού τότε ήταν παράνομο να είναι στην κατοχή Εβραίων εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά βέβαια έφαγε τα μούτρα της αφού αυτοί είχαν δώσει προσωρινά, για τη διάρκεια του πολέμου, τους τίτλους σε έναν χριστιανό συνεργάτη τους. Μετά από πολλά τρελά περιστατικά, τελικά η συμφωνία άλλαξε το 1947 και η Coco πήρε ένα ικανοποιητικότατο ποσό που θα αντιστοιχούσε σε 9 εκατομμύρια σημερινά δολλάρια, το 2% από τις πωλήσεις του Νο5 και το δικαίωμα να δημιουργεί νέα αρώματα, ξεχωριστά φυσικά από το brand των Parfums Chanel.

Και αυτή ήταν η εκρηκτική και πανέξυπνη Gabrielle Chanel. Μετά από αυτήν ο αγαπημένος μας Karl Lagerfeld ανέλαβε τα ηνία του οίκου το 1983. Μέχρι τότε σχεδίαζε για την Chloe, αλλά η δημιουργικότητά του, η αγάπη του για τα κλασικά και ο εκκεντρικός του εαυτός ταίριαξαν γάντι. Ο Karl θαυμάζει απεριόριαστα την Coco για όσα κατάφερε. Ακόμα και κάτω από τις άσχημες συνθήκες στις οποίες έζησε, έγινε αυτή που έγινε λόγω χαρίσματος και υποστηρίζει πως αυτό που έκανε ήταν αξιοθαύμαστο. ‘’ Ντυνόταν σχεδόν σαν γκουβερνάντα αλλά δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Είναι πιο κομψό από τους παραφορτωμένους και φτηνούς φραμπαλάδες από κακής ποιότητας σατέν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου